Lääkkeiden saatavuushäiriöt – mistä ne johtuvat ja miten niihin voi varautua?

Seuraava lääke-erä kannattaa ostaa ajoissa apteekista, ennen kuin olet jo ottanut vihoviimeisen annoksen.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat viime vuosina lisääntyneet ja herättäneet huolta niin potilaissa kuin terveydenhuollon ammattilaisissakin. Kun tuttu lääke onkin yhtäkkiä loppu apteekin hyllyltä, tilanne voi tuntua hätää aiheuttavalta. Tässä artikkelissa käsittelemme saatavuushäiriöiden taustatekijöitä, niiden vaikutuksia sekä keinoja varautua mahdollisiin katkoksiin.

Mitä ovat lääkkeiden saatavuushäiriöt?

Lääkkeiden saatavuushäiriöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa tiettyä lääkettä ei ole saatavilla apteekeista tai sairaaloista normaaliin tapaan. Saatavuushäiriö voi olla tilapäinen tai se voi pitkittyä ja se voi johtua useista eri syistä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan saatavuushäiriöt ovat yleistyneet viime vuosina. Vuonna 2024 Fimea vastaanotti 2676 ilmoitusta saatavuushäiriöstä ja vuonna 2023 Fimea sai 2849 ilmoitusta.

Saatavuushäiriöiden syyt

Saatavuushäiriöiden taustalla voi olla monia eri tekijöitä, jotka liittyvät niin valmistukseen, jakeluun kuin kysynnän äkillisiin muutoksiin. Tilanne ei johdu apteekeista, vaan usein kyse on maailmanlaajuisista ongelmista lääkemarkkinoilla. Tässä joitakin yleisimpiä syitä:

1. Raaka-aineiden saatavuusongelmat

Lääkevalmistuksessa tarvitaan erilaisia vaikuttavia aineita sekä apuaineita, joiden tuotantoketju voi olla hyvin pitkä ja se voi ulottua useisiin eri maihin. Jos raaka-aineiden tuotannossa tapahtuu keskeytyksiä, se voi vaikuttaa koko lääkkeen valmistusprosessiin.

2. Tuotantokatkokset ja laatuongelmat

Lääketehtaiden tuotantokatkokset, laatuongelmat tai viranomaisten asettamat valmistusrajoitukset voivat estää lääkkeen saannin markkinoille. Esimerkiksi laatuongelmat voivat johtaa tuotteen takaisinvetoon ja pitkiin tarkastusprosesseihin.

3. Logistiikka ja jakeluhäiriöt

Globaali logistiikka on herkkä kriiseille. Esimerkiksi pandemiat, sodat, lakot tai luonnonkatastrofit voivat viivästyttää lääkkeiden kuljetuksia ja jakelua.

4. Lääkekysynnän äkilliset muutokset

Jos tietyn lääkkeen kysyntä kasvaa nopeasti, esimerkiksi epidemian seurauksena, valmistajat eivät välttämättä pysty heti vastaamaan tarpeeseen. Tämä voi johtaa tilapäisiin saatavuushäiriöihin.

Miten saatavuushäiriöt vaikuttavat potilaisiin?

Lääkkeiden saatavuushäiriöt voivat vaikuttaa merkittävästi potilaan hoitoon, erityisesti silloin, kun kyse on kriittisistä lääkkeistä, joille ei löydy vaihtokelpoista valmistetta. Esimerkiksi kroonisten sairauksien hoidossa jatkuvuus on avainasemassa, ja katkokset voivat aiheuttaa terveydellisiä riskejä.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt voivat lisätä terveydenhuollon kuormitusta, kun potilaat joutuvat käymään lääkärissä lääkemuutoksia varten. Tämä voi lisätä sekä kustannuksia että stressiä niin potilaille kuin terveydenhuollon ammattilaisillekin. Useimmiten apteekki voi kuitenkin vaihtaa lääkkeen korvaavaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen samalla reseptillä, mutta aina valmisteelle ei löydy tällaisia vaihtoehtoja.

 

Miten varautua lääkkeiden saatavuushäiriöihin?

Vaikka saatavuushäiriöt eivät aina ole ennakoitavissa, on muutamia keinoja, joilla potilaat voivat varautua niihin:

1. Hanki lääkkeitä ajoissa

Varmista, että sinulla on riittävästi lääkkeitä kotona erityisesti, jos tiedät niiden olevan kriittisiä terveydellesi. Älä pitkitä lääkkeiden seuraavaa ostoa liian myöhälle, esimerkiksi aivan siihen asti, kunnes olet ottanut jo viimeisen tabletin pakkauksesta. Mikäli lääkkeelläsi onkin saatavuushäiriö, tulee tällaisessa tilanteessa hyvin kiire löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja esimerkiksi lääkärin kautta. Apteekista voi myös kysyä ennakkoon, onko lääkkeesi saatavuudessa ollut ongelmia.

2. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos lääkettäsi ei ole saatavilla

Jos lääkettä ei ole saatavilla, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa mahdollisista vaihtoehdoista. Usein määrätylle lääkkeelle voi löytyä vaihtokelpoinen toisen tehtaan valmistama valmiste, joka voidaan vaihtaa samalla reseptillä toiseen suoraan apteekissa. Mikäli vaihtokelpoisia valmisteita ei löydy lääkkeellesi, on saatavuushäiriössä otettava yhteyttä lääkäriin, joka miettii korvaavan ratkaisun saatavuushäiriön ajaksi.

3. Seuraa saatavuushäiriöilmoituksia

Fimea julkaisee tietoa saatavuushäiriöistä verkkosivuillaan, mistä voi tarkistaa, onko omaan lääkkeeseen liittyviä ongelmia odotettavissa. Lääkkeiden saatavuuden lähimmissä apteekeissa voit myös tarkistaa kätevästi lääkehaulla apteekki.fi -sivustolla.

Yhteenveto

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat monimutkainen ja yleistyvä ilmiö, johon vaikuttavat monet tekijät, kuten tuotanto- ja logistiikkaongelmat sekä kysynnän äkilliset muutokset. Suomi on osa globaalia lääkemarkkinaa ja on riippuvainen lääkkeiden maahantuonnista. Lääkeviranomaiset tekevätkin aktiivista yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi.

Vaikka saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina, koskevat ne edelleen vain pientä osaa kaikista lääkevalmisteista ja suurimmalle osalle lääkevalmisteista löytyy jokin rinnakkainen vaihtoehto. Kaartin apteekissa seuraamme myös päivittäin lääkkeiden saatavuushäiriöitä ja pyrimme reagoimaan niihin parhaamme mukaan varastonhallinnassa.

 

Asiantuntijana Kaartin apteekin farmaseutti, Aleksi 

Lähteet:

  • Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea: www.fimea.fi

  • THL: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: www.thl.fi

  • Lääkeyritysten tiedotteet

Edellinen
Edellinen

Nuorten ihonhoito: kosmetologin vinkit ja tärkeimmät huomiot

Seuraava
Seuraava

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto laajenee