Biologisten lääkkeiden lääkevaihto laajenee

Mikä on biologinen lääke ja biosimilaari?

Biologiset lääkkeet ovat elävissä soluissa tuotettuja lääkkeitä, jotka annostellaan tyypillisesti joko laskimoon tai pistoksena ihon alle. Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa syövän, diabeteksen ja erilaisten autoimmuunitautien kuten nivelreuman, psoriaasin ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon. On tärkeää huomata, että biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa maksimissaan yhden vuoden.

Kun biologinen lääke menettää patenttisuojansa, sille voidaan kehittää hinnaltaan edullisempi biosimilaari, joka on yhtä tehokas ja turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke. Biosimilaarien käyttöönotto hillitsee yhteiskunnan lääkekorvauskustannuksia. Edullisempien hintojen myötä biologisen lääkkeen käyttö tulee myös mahdolliseksi yhä useammalle sitä tarvitsevalle potilaalle.

 

Lääkevaihdon laajentuminen porrastetusti

Vuonna 2025 apteekkien lääkevaihto laajenee merkittävästi, kun biologisten lääkkeiden vaihtomahdollisuudet lisääntyvät. Tammikuusta 2025 alkaen lähes kaikki biologiset lääkkeet, insuliineja lukuun ottamatta, tulevat lääkevaihdon piiriin. Tämä tarkoittaa, että apteekit voivat vaihtaa määrätyn biologisen lääkkeen edullisempaan biosimilaariin, mikä tuo säästöjä sekä potilaille että yhteiskunnalle.

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto otetaan käyttöön vaiheittain vuosina 2024–2026.

  • ·Ensimmäisenä huhtikuussa 2024 vaihdon piiriin tulivat enoksapariinivalmisteet ja muut pienimolekyyliset hepariinit

  • Tammikuussa 2025 lääkevaihto laajenee koskemaan muita biologisia lääkkeitä, lukuun ottamatta insuliineja.

  • Pitkävaikutteiset glargininsuliinivalmisteet tulevat vaihdon piiriin huhtikuussa 2025.

  • Muut pitkävaikutteiset insuliinivalmisteet tammikuussa 2026.

Apteekkien farmaseuttinen henkilökunta antaa lääkkeen ostajalle toimitettavan valmisteen oikean ja turvallisen käytön edellyttämän lääke- ja laiteneuvonnan. On tärkeää huomata, että alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa. Lisäksi lyhytvaikutteiset insuliinivalmisteet eivät kuulu lääkevaihdon piiriin.

Biologisten lääkkeiden lääkevaihdon aikataulu

Lähde: Fimea

Mikäli sinulla on kysyttävää lääkevaihdosta tai omasta lääkityksestäsi, henkilökuntamme auttaa mielellään. Tule piipahtamaan apteekissamme Helsingin Kasarmitorilla.

Asiantuntijana Kaartin apteekin farmaseutti, Aleksi 

Lähteet:

Fimea

Edellinen
Edellinen

Lääkkeiden saatavuushäiriöt – mistä ne johtuvat ja miten niihin voi varautua?

Seuraava
Seuraava

Lääkkeiden Kela-korvaukset 2025